Vammaissulkapallo: Tietoa

 

 

Tietoa vammaissulkapallosta.


Täältä löydät tietoa vammaissulkapallosta. Alhaalta Fakta -osiosta löydät yleensä sulkapallojaoston puheenjohtajan ajankohtaiset terveiset. Puheenjohtajan palstan löydät täältä. Voit katsella vanhempia asioita täältä arkistosta.
 

 

 

 

 

 

Vammaissulkapallo tutuksi! VUOKATTI 21.–23.9.2012
Tule tutustumaan vammaissulkapalloon, fysioterapeutti /valmentaja Pekka Sarasjärven ja hänen avustajien johdolla Vuokattiin 21.–23.9.2012.Viikonloppu on suunnattu lajista kiinnostuneille, aikaisemmin pelanneille, seuroissa toimiville valmentaja/ohjaajille sekä henkilöille jotka työskentelevät ammattinsa puolesta liikuntavammaisten parissa (fysioterapeutit, liikunnanohjaajat jne.) Lue tästä kutsu! Lue tästä ohjelma!

 

Elinsiirtopotilaiden sulkapallo


Elinsiirtopotilailla tarkoitetaan henkilöitä, joille on vaihdettu joko sydän, maksa, munuainen tai keuhkot. Tavallisimpia ovat munuaissiirrot, harvinaisimpia keuhkosiirteet. Joillekin on vaihdettu sairaudesta riippuen useampia elimiä. Siirron jälkeen on toiveena jokseenkin terveen kaltainen elämä, joskin hyljintää estävät lääkkeet kuuluvat jokaiseen päivään, samoin ruokavalio monen kohdalla on aika tarkka. Unirytmi, rasituskestävyys tai hermoston toimivuus saattavat siirron vuoksi kokea muutoksia. Herkkyys erilaisille terveyden ongelmille lisääntyy

VAU:n syntyessä elinsiirtopotilaat kuuluivat ELLI:in (elinsiirtopotilaiden liikuntaliittoon), ja se muodostui eurooppalaista käytäntöä mukaillen sydän- tai keuhkosiirron saaneista (SYKE) että munuais- tai maksasiirron saaneista. Muiden lajien ohella sulkapallon kilpailutoimintaa on harjoitettu hieman yli kymmenen vuotta, lajin aktiiviharrastajia lienee noin 10–20. Sulkapallo kuuluu yhtenä lajina siirtopotilaiden EM- ja MM-kisoihin, ja suomalaiset ovat onnistuneet voittamaan pari maailmanmestaruutta sekä muutamia EM-voittoja. Erityisesti MM-kisojen taso on kovenemaan päin sulkapallossa, kuten muissakin lajeissa. Vuonna 2011 MM-kisat pidetään Göteborgissa, meille siis melkein kotikisat.

Sulkapallo on erinomainen liikuntamuoto kaikissa vammaisluokissa. Omien havaintojeni mukaan nykyinen säännöstö istuu aika hyvin kilpailutoimintaan. Istuvien luokan ja pyörätuoliluokan verkon korkeus ja pelikentän koko ovat sopivia, ja ehdotettu syöttörajamuutos on paikallaan. Tärkeintä on saada pallo elämään ja tosi peli käyntiin ja liikettä niveliin. Syöttö ei saa ratkaista sulkapallossa. Kävelevien luokassa on sopivaa ja kohtuullista, että liikuntarajoitteiset pystypelaajat käyttävät pituussuunnassa puolta kenttää, ja elinsiirtopotilaat pelaavat normaalilla pelialueella omassa luokassaan.

Sulkapallo antaa jokaiselle pelaajalle, joko kilpailu- tai harrastemielessä liikkuvalle todella myönteisiä liikunnan elämyksiä. Hyvässä hengessä pelataan kavereita vastaan, mutta usein tosissaan. Kyllä pyörätuoli- ja istumaluokissa yhtä lailla tulee esiin pelisilmä, kuinka sijoittua vastustajan seuraavaan siirtoon, miten ehtiä palloon erityisesti sivusuunnassa, kuinka rysty lähtee omasta ranteesta jne. Yhtä kaikki tärkeää on myös sosiaalinen ulottuvuus – saamme hyviä pelikumppaneita ja liikunnan ohessa henkistä hyvinvointia ja vertaistukea.

VAU/sulkapallojaosto
Yrjö Viitikko

 

Tietoa sulkapallosta.

 

Sulkapallo on mailapeli, jota pelaa vastakkain kaksi pelaajaa (kaksinpeli) tai kaksi paria (nelinpeli). Nelinpeliä, jossa parin muodostaa mies ja nainen, kutsutaan sekanelinpeliksi. Sulkapallossa tarkoitus on pelata palloa verkon yli vastapuolen rajojen sisälle, siten että vastustaja ei saa palautetuksi palloa takaisin.

 

Sulkapalloa voivat harrastaa niin liikuntavammaiset henkilöt kuin elinsiirron saaneet urheilijatkin. Liikuntavammaisten puolella lajia on harrastettu muutamia vuosia ja joitakin kilpailujakin on pidetty. Liikuntavammaisten sulkapallolla on kansalliset säännöt, mutta niitä ei ole virallistettu. Elinsiirtoväellä sulkapallo on virallinen SM-laji ja säännöt ovat sulkapalloliiton säännöt. Kansainvälisellä tasolla kilpaillaan EM-ja MM-tasolla.

 

Suomen vammaisurheilu ja - liikunta VAU ry.

 

Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry on urheilu- ja liikuntajärjestö, jonka tehtävänä on suunnitella, toteuttaa ja kehittää liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisten henkilöiden sekä elinsiirtoväen liikunnan harrastamisen ja kilpailemisen mahdollisuuksia ja olosuhteita. VAU palvelee liikunnanharrastajia vauvasta vaariin koko elämänkaarella.
VAU:n toimialoja ovat nuorisotoiminta, harrasteliikunta, kilpa- ja huippu-urheilu ja järjestötoiminta. Toimialojen tukitoimia ovat aluetyö, koulutus ja viestintä. Special Olympics Finland on osa VAU:n toimintaa

 

Fakta

Puheenjohtajan viimeisimmät terveiset:

 

Matkaraportti Skotlannin sulkapallokoulutuksesta:

Ahos- apurahan turvin tehty tutustumis/koulutusmatka Skotlannin vammaissulkapallon maajoukkueleirille: Lue tästä matkaraportti.

 

Lue lisää puheenjohtajan sivuilta...